Insurans Perlindungan Kesihatan Visa Subkelas 485

Adakah anda merancang untuk tinggal dan bekerja di Australia selepas tamat pengajian? Sebagai pelajar antarabangsa yang menamatkan pengajian, anda layak mendapat visa Graduan Sementara (subkelas 485).
Perlu diingat bahawa anda dikehendaki untuk mengekalkan insurans kesihatan yang mencukupi semasa tinggal di Australia dengan menggunakan visa 485.

Perlindungan Kesihatan Pelawat Luar Negara

Kami menawarkan Perlindungan Kesihatan Pelawat Luar Negara (OVHC) yang direka untuk pelawat antarabangsa yang menggunakan visa termasuk visa 485, iaitu:

  • menawarkan perlindungan perubatan dan kesihatan di seluruh Australia jika sesuatu berlaku kepada anda semasa anda tinggal
  • memenuhi syarat visa 8501
  • menjamin sijil insurans kesihatan anda dengan segera.

Tentang visa subkelas 485

Apa yang anda boleh lakukan dengan visa ini

Visa 485 membolehkan pelajar antarabangsa, yang baru menamatkan pengajian dengan institusi pendidikan Australia, tinggal, belajar dan bekerja di Australia buat sementara waktu.
Visa ini mempunyai dua aliran, yang akan menentukan berapa lama anda boleh tinggal di Australia.
Anda juga boleh membawa ahli keluarga yang layak ke Australia bersama anda.

Aliran Kerja Graduan

Aliran ini adalah untuk pelajar antarabangsa yang mempunyai kelulusan berkelayakan yang menamatkan pengajian dengan kemahiran dan kelayakan yang berkaitan dengan pekerjaan dalam Senarai Pekerjaan Mahir Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan. Visa dalam aliran ini adalah selama 18 bulan.

Aliran Kerja Pasca Pelajar

Aliran ini adalah untuk pelajar antarabangsa yang lulus dengan ijazah pendidikan tinggi dari pembekal pendidikan Australia, tanpa mengira bidang pengajian mereka. Aliran ini hanya tersedia untuk pelajar yang memohon, dan diberikan visa pelajar pertama mereka ke Australia pada atau selepas 5 November 2011. Visa dalam aliran ini adalah selama 4 tahun, bergantung kepada kelayakan anda.

Adakah anda layak?

Untuk layak memohon visa 485, anda mesti:

  • berumur kurang daripada 50 tahun
  • mempunyai visa yang layak
  • telah menyertakan dalam bukti permohonan anda bahawa anda telah memenuhi keperluan bahasa Inggeris
  • memenuhi keperluan pengajian Australia dalam tempoh 6 bulan yang lalu
  • memenuhi keperluan kesihatan dan peribadi
  • mempunyai insurans kesihatan di Australia
  • memenuhi keperluan khusus aliran yang anda memohon untuk visa ini.

Untuk maklumat lanjut, lawati laman web Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan

Keperluan insurans kesihatan

Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan Kerajaan Australia menghendaki anda untuk mengekalkan insurans kesihatan yang mencukupi untuk diri sendiri dan keluarga yang anda bawa bersama semasa menggunakan visa 485.
Kami menawarkan polisi Perlindungan Kesihatan Pelawat Luar Negara (OVHC) yang memenuhi syarat visa 8501 untuk visa Graduan Sementara (subkelas 485) dan memberikan anda akses kepada pelbagai manfaat untuk membantu anda kekal sihat semasa anda berada di Australia.
Kami menawarkan dua tahap perlindungan OVHC – Pelawat Bajet (hospital sahaja) dan Pelawat Tambahan – jadi anda boleh memilih pilihan yang paling sesuai dengan keperluan anda.
Bergantung pada jenis perlindungan yang anda pilih, OVHC boleh melindungi anda untuk:

  • perkhidmatan perubatan yang disediakan di hospital
  • beberapa ubat-ubatan preskripsi
  • pengangkutan ambulans kecemasan
  • perkhidmatan perubatan yang disediakan oleh pengamal perubatan umum atau pakar
  • ujian perubatan di luar hospital, dan banyak lagi.